turisttrion.blogg.se

Hej, vi är tre turister som älskar att resa. Problemet är bara alla fruktansvärda miljö- och samhällsproblem som medföljer. Därför kommer vi ta upp några av de största reseproblemen i den här bloggen. Du får också tips på hur du kan bidra till ett bättre samhälle med en bättre miljö när du är ute och reser. Vi kommer även göra en handlingsplan över hur vi istället bör gå tillväga när vi är utomlands.

Försurning

Hej alla turister! 
 
Idag har vi utfört ett experiment om försurning och hur den sprids genom vindar. Det gick ut på att vi satte ut några droppar av indikator på en plastbruk. Sedan lade vi en liten mängd natriumsulfit på en av indikatordropparna som var placerad över Göteborg. Sedan hällde vi över en droppe saltsyra på Göteborgsdroppen och satte ett lock över burken och väntade sedan på en reaktion. Ur Göteborgsdroppen bildades svaveldioxid och det spred sig över hela burken och påverkade alla andra droppar. Reslutatet blev att alla andra droppar i burken färgades röda och detta kan man jämföra med en verklig försurning. I andra försöket skulle vi tillsätta kalciumkarbonat på fyra platser innan indikatorn. Effekten blev att de dropparna som innehöll kalciumkarbonat inte försurades.
 
 
Försök 1: där försurningen kom från Göteborg.
Försök 1: försurningen har spridit sig.
Försök 2 under process.
Försök 3: försurningen kommer från Kiruna.
Alla tre försök bredvid varandra.
Vad är försurning? 
När du som turist åker bil eller flygplan till din destination sker en förbränning av fossila bränslen. Då bildas svavel- och kvävedioxider som orsakar försurning i naturen. Dessa utsläpp åker upp till atmosfären och omvandlas till svavel- och saltpetersyra som sedan faller ner som surt regn. Om en sjö försuras kan växter och arter som är känsliga mot försurning försvinna helt vilket i sin tur rubbar ekosystemet. Om marken exempelvis skulle försuras kan arter av lavar, mossor och svampar försvinna. 
Något du kanske inte visste är att du som turist förstör turistattraktioner som kulturhistoriska byggnader och statyer pga det sura regnet. Det vill du inte va? Vad ska du då titta på om allt förstörs, du måste ju bevara de fina kulturarven som finns.
Den största orsaken till försurning i Sverige är tack vare vindarna som fört med sig försurade ämnen från andra länder ex. Storbritannien. Det man kan göra för att förhindra försurade sjöar och mark är att tänka på sina resor. Man bör inte resa allt för mycket hela tiden och tänka på vilket transportmedel du väljer. Om du exempelvis är i en storstad behöver du inte ta en taxi för att transportera dig, välj istället att gå elelr hyra en cykel för att inte bidra till en sämre miljö. När du även tar en promenad så får du en bättre upplevelse av staden än att sitta inklämd i en bil. 
// Elina Burinok & Joanna Helander =D