turisttrion.blogg.se

Hej, vi är tre turister som älskar att resa. Problemet är bara alla fruktansvärda miljö- och samhällsproblem som medföljer. Därför kommer vi ta upp några av de största reseproblemen i den här bloggen. Du får också tips på hur du kan bidra till ett bättre samhälle med en bättre miljö när du är ute och reser. Vi kommer även göra en handlingsplan över hur vi istället bör gå tillväga när vi är utomlands.

Sexturism

År 1999 insåg den svenska regeringen och riksdagen att man inte kan arbeta med jämställdhet i samhället och behålla prostitution som ett alternativ för fattiga kvinnor att försörja sig.[1]  Men inte heller detta är särskilt viktigt för svensken när hen åker på semester. Än en gång anser turister att det finns en skillnad på vad som är rätt och fel beroende på var man befinner sig. För när turisterna åker utomlands till ställen som Thailand och Kambodja, då är moralen ofta bortblåst.

Sexturism utomlands är frekvent återkommande. Dr. Nitet Tinnakul vid Chulalongkorn University uppskattade antalet prostituerade i Thailand till 2,8 miljoner, varav två miljoner av dem var kvinnor, 20 000 var män och 800 000 var under 18 år.[2] I och med sexturism medföljer flera andra problem, barnprostitution, trafficking, människohandel och Hiv/Aids är bara några exempel.

I Johanna Pivéns rapport om Charterresor skriver hon att: ” De största fysiska riskerna för prostituerade förutom våld är sexuellt överförbara sjukdomar. Redan 1991 hade 21 procent av unga prostituerade kvinnor i Bangkok HIV. I andra områden är det så många som 57 procent. Barn smittas lättare av HIV än äldre människor. Kopplingen till drogmissbruk är också stark och flickor som genomgår abort utsätter sig för väldiga risker. Barn som arbetar i hotell och restauranger är en viktig målgrupp om man ska jobba med förebyggande insatser mot barnsexturism. Kvälls- och nattarbete i nära kontakt med turister är ett riskfyllt jobb.” [3] Så varför utsätter sig så många barn för de stora riskerna som finns kring prostitution? Enligt en rapport ifrån ILO så är risken för barnsexturism mer framstående så länge barnarbete inom turistindustrin förekommer. Det är enklare för en förövare att möta sitt offer om den arbetar i närheten och köparen kan förhandla sig till det hen vill ha.[4] Dessa barn kan troligtvis inte prioritera sin egen säkerhet före pengar till köpa matvaror och andra nödvändigheter.

Barnprostitution är, liksom vanlig prostitution, olagligt. Men då polis och militär ofta är korrupt har de stort överseende med detta, och sexturism överlag är frekvent återkommande vid resor till exempelvis Thailand.

På sista tiden har efterfrågan på minderåriga flickor i Thailand ökat på grund av ökat intresse för sexturism i helhet.[5] Detta är något de svenska researrangörerna omedvetet bidrar till, i och med att erbjuda resor till ställen där sexturism är stort. Dessa arrangörer tjänar miljoner på det här. De svenska researrangörerna spelar en stor roll för att kunna förhindra barnsexturismens spridning.

Naturligtvis är det inte bara researrangörerna som ska ta sitt ansvar, utan även alla vi turister. Sexturism handlar i grund och botten om tillgång och efterfrågan, dvs. minskar intresset för att köpa sex kommer även antalet prostituerade minska. Ju mindre pengar det finns för hallickarna att tjäna på industrin, desto fler kommer att sluta för att hitta något mer produktivt arbete. Som privatperson kan man också skänka pengar till organisationer som arbetar med att förhindra just sexturism. http://www.ecpat.se/ Ecpat är en organisation som har specialiserat sig för att motverka all barnsexhandel och är en bra sida att titta in på om man har fler funderingar över just barnens roll i sexhandeln.

I mitt nästa inlägg kommer jag gå djupare in på detta ämne, och belysa er om Pattaya, en stad i Thailand som länge varit känd för sin sexturism.

Wendela Hilldoff

[1] http://www.dn.se/nyheter/sverige/sexkopslag-far-underkant/

[2] http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:653866/FULLTEXT01.pdf

[3] http://www.fairtradecenter.se/sites/default/files/Turism_0.pdf  

[4] http://www.ilo.org/public/libdoc/ilo/2001/101B09_23_engl.pdf

[5] http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:653866/FULLTEXT01.pdf

 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Wille Björklund
skriven :

Hej Wendela intressant inlägg som fick mig att ta en ordentlig funderare kring problemet du belyser.
Jag har några frågor som du gärna får svara på :)
När du säger att de svenska researrangörerna passivt bidrar till den ökade sexturismen då det handlar om utbud och efterfrågan lät det nästan som att du tycker att det ska sluta säljas resor till dessa områden?
Sen undrar jag lite över vad du menar med att arrangörerna tjänar miljoner på sexturism? Finns det några siffror på hur utbredd den svenska sexturismen är? För jag tycker det låter lite överdrivet att säga att en så stor del av den svenska befolkningen åker utomlands till exempelvis Thailand för att främja barnprostitution.

Jag ser fram emot nästa veckas inlägg! // Wille Björklund skribent på Broestmjoelk

Svar: Hej Wille! Vad kul att du finner mitt inlägg intressant! Jag förstår dina frågor och jag ska svara så gott jag kan på dem :) Ang. De passivt bidragande researrangörerna så skulle de destinationer där sexturism existerar "dö ut"ifall resebyråerna slutade sälja resor dit, vilket skulle innebära en ännu mer utsatt situation för alla prostituerade. Jag förespråkar därför en ansvarsfull marknadsföring från researrangörernas sida, vilket för mig skulle innebära att de inte skönmålar bilden av det som inträffar (ett tydligt exempel på detta kommer i nästa inlägg). Alla de som reser till t.ex.Thailand för att köpa sex, via svenska researrangörer ser till så att dessa arrangörer får pengar utav sexturism helt enkelt. (http://www.fairtradecenter.se/sites/default/files/Turism_0.pdf) Det går inte att sätta siffror på hur utbredd den svenska sexturismen är eftersom de flesta inte är öppna med det. Mörkertalet är tyvärr därför allt för stort för att göra en uppskattning över hur stort sexturismen faktiskt är.

Hoppas du fick lite svar på dina frågor!
Mvh. Wendela Hilldoff
turistrion.blogg.se

2 Anna Thessing
skriven :

Mycket viktigt att du ta upp det här ämnet om sexturism!
Jag skulle vilja att du utvecklar det naturvetenskapliga också! Tex förklara lite mer om de sjukdomar som kan uppstå och vilka effekter de har på kroppen. Det kan ju vara bra att veta för sexturister vilka risker det finns för dem själva (och för de prostituerade).