turisttrion.blogg.se

Hej, vi är tre turister som älskar att resa. Problemet är bara alla fruktansvärda miljö- och samhällsproblem som medföljer. Därför kommer vi ta upp några av de största reseproblemen i den här bloggen. Du får också tips på hur du kan bidra till ett bättre samhälle med en bättre miljö när du är ute och reser. Vi kommer även göra en handlingsplan över hur vi istället bör gå tillväga när vi är utomlands.

Positiv djurturism

Djurparker som tillexempel Seaworld tjänar miljontals kronor varje år tack vare alla sina besökare. Som ni säkerligen har förstått vid det här laget så är djurturismen ingenting jag personligen uppskattar. Det går dock inte att undgå det goda som industrin för med sig, inte minst för lokalbefolkningen. Djurparker drar in pengar till landet, likaså alla aktiviteter innehållande djur. Hur hemskt det än är så kan djurturismen rädda utsatta människor ekonomiskt, många lever på sina djur (dock på fel sätt) https://svasha.wordpress.com/2010/04/14/turism-johan. Genom att locka människor, från till exempel norden, med ett nytt unikt djurliv som inte finns till hands hemma kan landet på så sätt få en inkomst.

Som jag har skrivit tidigare så bidrar resebolagen till att djurturismen blivit så stor. Bolagen och turistföretagen samarbetar och hjälper därför varandra med inkomster och arbetstillfällen. Turistföretagen ger de turister, som resebolagen bidrar med, den bästa semesterupplevelsen. Turisterna tror att de får se en del av naturens otroliga liv. Vilket i och för sig är sant, men hemligheten bakom allt är inte så ljus som man tror.

Men det finns dem som har lyckats hitta den ljusa sidan i djurturismen. I mitt första inlägg skrev jag lite kort om elefanter och deras situationer i Thailand. Jag nämnde elefantreservatet, men jag skrev inte så mycket om det. Sangduen "Lek" Chailert startade reservatet för att elefanter skulle ha en plats att vara sig själva på. Hon köper och tar hand om föräldralösa och arbetsskadade elefanter. Hon ger dem mat, tak över huvudet och ett hem, en fri plats. Tack vare Lek har dörren till den positiva djurturismen öppnats. Lek och hennes kollegor bjuder in turister till reservatet för att se och umgås med elefanter i deras naturliga miljö. Hon vill ge elefanterna ett värdigt liv under deras sista år. Utöver de 30 elefanter som finns kan turisterna även vänta sig att få se runt 80 hemlösa hundar, ett dussin katter och en björn. Turisterna tvingas avstå från de typiska aktiviteterna som att rida på djuren eller se dem göra konster. Istället får de glädjen att se lyckliga djur och komma dem nära genom att hjälpa till med matning och tvättning. En upplevelse i sig. På det här sättet kan Lek rädda djuren, tjäna pengar och samtidigt vara en del i turismen, den positiva sidan. http://www.natursidan.se/nyheter/har-kan-elefanter-vara-elefanter/

 Även i Namibia har man lyckats hitta balansen mellan turism och djurens rätt. WWF Namibia och den svenske researrangören Jambo tours har ett samarbete med Khoadi Hoas. Tillsammans vill de bevara det vilda djur- och växtliv som finns i landet, samtidigt som de vill öka turismen för lokalbefolkningens gynning. Grootberg Lodge är ett utav Namibias naturreservat som gynnar lokalbefolkningen då 95% av alla anställda bor i trakten så ingen har tvingats flytta från sina familjer.

– Då våra resenärer kommer till Namibia skapas arbetstillfällen. Turisterna vill se djuren, och lokalbefolkningen vill behålla det vilda för att resenärerna ska komma dit. För mig är det win-win i högsta grad, säger Kent Wallstedt som är VD på Jambo Tours.

Kent är mycket positiv till samarbetet då allt överskott går till de närliggande byarna. Pengarna går till skolavgifter, barnomsorg och sjukvård. Han menar att hans bransch har ett krav på hållbarhet och det gäller att skydda det vi har, medans vi har det.

– Om vi inte tar det ansvaret, kan vi inte förmedla de upplevelser vi vill se i framtiden, för då kommer inte djuren finnas kvar. Att vara med och investera är ren självbevarelsedrift, säger han.

Kent, precis som Lek, försöker kombinera turism och vad som är rätt. Han försöker, med hjälp av kollegor och företag, öka inkomsten i fattiga länder som Namibia samtidigt som lokalbefolkningen gynnas. De tjänar pengar, får arbeten och bevarar harmonin i naturen.http://www.sida.se/Svenska/Har-arbetar-vi/utfasade-samarbetslander/Namibia/resultatexempel/Djur--och-vaxtliv-ger-okat-valstand-for-befolkningen-i-naturreservaten/>

 SvD har skrivit en artikel om Elizabeth Beckers bok om exploateringen av turism. Becker reser runt i världen och studerar samt analyserar de olika länderna och deras turistsituation.

Turism i Afrika innebär i stor utsträckning safari. För de 50 miljoner som årligen besöker kontinenten är vilddjursparker målet för de flesta. Becker väljer att besöka Zambia, som håller på att bygga upp sin safariturism på ett småskaligt och hållbart sätt där känslan av det ”gamla” Afrika finns kvar. Detta till skillnad från exempelvis Kenya och Sydafrika med sina enligt Becker alltför stora och tillrättalagda temaparker och välpaketerade safariturer där lyxiga tält är viktigare än om man får se en elefant eller inte. <http://www.svd.se/kultur/understrecket/resandets-globala-paverkan_8360712.svd>

//Joanna Helander

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Nisse-Bror
skriven :

Visst kan det vara bra med djurturism, men hur "naturligt" är det att turister får vara med när elefanterna eller andra djur matas? Känns återigen som ett lockbete för att få turister till sin park

Svar: Hej Nisse!Precis som du säger är det kanske inte jätte naturligt, men i detta fall kan jag försvara och berätta att det handlar om arbetsskadade elefanter och ungar som förlorat sina föräldrar. Helt enkelt djur som inte klarar sig själva.Jag förstår din tanke precis och helst skulle väl jag se att djuren var fria från människor helt men detta är ändå bättre än att utsätta djuren för fysisk belastning. Det är ett steg i rätt riktning.
// Joanna
turistrion.blogg.se