turisttrion.blogg.se

Hej, vi är tre turister som älskar att resa. Problemet är bara alla fruktansvärda miljö- och samhällsproblem som medföljer. Därför kommer vi ta upp några av de största reseproblemen i den här bloggen. Du får också tips på hur du kan bidra till ett bättre samhälle med en bättre miljö när du är ute och reser. Vi kommer även göra en handlingsplan över hur vi istället bör gå tillväga när vi är utomlands.

Pattaya

”Denna stad ligger 15 mil sydost om Bangkok och har länge betraktats som en sorts fräck lillasyster till Thailands huvudstad. Den som vill resa till Pattaya lockas oftast av massagesalongerna, go-go-barerna och nattdiscona. Så har det varit ända sedan 1960-talet, då amerikanska soldater som var placerade i Vietnam kom hit för att roa sig. Det går inte att förneka att denna nattkultur fortfarande är en stor del av livet i Pattaya, det märker man direkt om man tar en promenad längs Walking Street efter det att mörkret fallit.”[1]

 

Så marknadsför Expedia.se staden Pattaya i Thailand. Gatan som Expedia nämner, ”Walking street, är en av de mest populära turistgatorna och är ett så kallat ”red-light district”. Här är prostitution och bordeller extra vanligt förekommande. Prostituerade står öppet på denna gata trots att det är olagligt i landet. Med största sannolikhet vet Expedia om detta. Men trots det så väljer de att sälja in staden med hjälp av olaglig prostitution.

Pattaya har, precis som Expedia.se säger, länge varit en etablerat turistort. Det utnyttjande som de amerikanska soldaterna med hjälp av kolonialismen inledde, fortsatte även efter Vietnamkriget, men turister från hela västvärlden.

I Pattaya, där sexturismen nu är så pass abnormt utbredd, har de kvinnor som inte jobbar med prostitution fått acceptera alla fysiska närmanden från västerländska män. Detta har en stark korrelation till den västerländska mannens allmänt spridda bild av att alla icke-vita kvinnor besitter en stark sexualitet som automatiskt gör dem till potentiella prostituerade. Det här leder till en stor övertygelse att alla thailändska kvinnor är allmän egendom och därför kan köpas till rätt pris. På så sätt fråntas rätten att ta egna beslut angående sin egen kropp, vilket i sin tur leder till en avhumanisering av dessa kvinnor.[2]

Expressen intervjuade 2010 två utav Pattayas 10,000-tals prostituerade, Paeng och Jane. Båda kvinnorna berättar hur de säljer sig själva för pengarnas skull, de tjänar mer på att sälja sig själva än andra jobb. De säljer sig själva för att kunna ta hand om barn, syskon och föräldrar. Jane berättar att trots att hon har blivit misshandlat av sexköparna, fortsätter hon att sälja sig själv- i hopp om att en dag komma där ifrån och gifta sig med en västerländsk man som tar hand om henne.[3]

Om vi jämför Pattayas situation med Sveriges ser vi en markant skillnad. Jag undrar: Hur ska Thailand någonsin bli ett jämställt land när förtrycket är så konstant påträngande? Jag undrar: Hur kan vi tala om jämställdhetsfrågor här i Sverige när de är petitesser jämfört med den långa väg Thailand har framför sig?

För såhär ska det inte vara.

Bildresultat för walking street



Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Claudia
skriven :

Otroligt hemskt!
Varför tror du att blivit så "illa" med prostitution i just Pattaya? Är det Pattayas geografiska läge? Ekonomiska situation? Eller annat? Och varför tror du Expedia fortsätter att rekommendera resor till en plats där de vet att sådana här hemskheter pågår?

Svar: Hej Claudia! Skönt att sexhandeln upprör och väcker tankar även hos dig!Som jag skrev i mitt inlägg berodde det på det geografiska läget i början, då de amerikanska soldaterna från Vietnamkriget var frekventa besökare och det var dem som etablerade sexmarknaden i staden. Därefter har det varit en nedåtgående spiral som berodde på den stora efterfrågan som nu har lett till att staden omöjligtvis skulle klara sig utan sexturismen. Expedia är som sagt väl medvetna om detta och jag anar att det är deras kapitalistiska tankesätt som gör att de bara ser pengarna och inte människorna bakom dessa pengar som utsätts för utnyttjandet.
turistrion.blogg.se

2 Lina
skriven :

Otroligt intressant inlägg, speciellt vinkeln om Expedias marknadsföring om sorts dold prostitution! Något som säkert har med ett vinstintresse hos Expedia personligen att göra. Eftersom att de troligen är medvetna om vinsterna som prostitutionen genererar... Jag undrar kort hur kvinnans roll generellt ser ut i Thailand, förekommer det en traditionell överlägsenhet hos mannen jämfört med kvinnan? Något som bidrar till acceptansen kring prostitution?

Svar: Visst är det hemskt! Jag bifogar en länk från Globalis.se där de har mätt jämställdhet (GII) i Thailand. Brevid Thailands staplar står även Sveriges, för att ge ett hum om hur det ser ut i förhållande till ett "jämställt" land. http://www.globalis.se/Laender/Thailand/%28show%29/indicators/%28indicator%29/13865
turistrion.blogg.se