turisttrion.blogg.se

Hej, vi är tre turister som älskar att resa. Problemet är bara alla fruktansvärda miljö- och samhällsproblem som medföljer. Därför kommer vi ta upp några av de största reseproblemen i den här bloggen. Du får också tips på hur du kan bidra till ett bättre samhälle med en bättre miljö när du är ute och reser. Vi kommer även göra en handlingsplan över hur vi istället bör gå tillväga när vi är utomlands.

Handlingsplan

Nu när man har blivit medveten om alla riskerna med oansvarig turism är det dags att belysa om hur man istället ska gå till väga för en ansvarsfull turism!

 Var noga med resmål och researrangörer.

  • UPPMÄRKSAMMA PROBLEMEN

-Resekurage är namnet på en ny kampanj av WCF (world childhood foundation) och Sveriges polis- och länsstyrelse som uppmanar resenärer att uppmärksamma barn som utnyttjas inom turismen. Ser man något misstänkt ska man genast anmäla till den svenska och utländska polisen. WCF:s kampanj kan även utvecklas att inte besöka platser där människor i allmänhet utnyttjas bland annat sexuellt. Precis som Wendela tog upp i sitt inlägg om sexturism, så finns det speciella gator och liknande i delar av världen som är kända som sexgator. Genom att inte besöka dessa platser och uppmärksamma de mörka hemligheterna bakom “paradiset” så kommer utnyttjandet minska gradvis.

Sociala medier är en stor hjälp när det kommer till att sprida information. Genom att hylla dokumentärer som “Blackfish” och “The cove”, sprida bilder och information som handlar om turismens problem kommer fler människor få nys om det och inse de stora konsekvenserna. -Worldanimalprotector har en kampanj där dem listar upp lösningar på djur turismens problem. Det handlar om större problem som djurshower, djurparker och allmänt kända aktiviteter, som till exempel fotas med olika slags djur.

WAP:s kampanj går ut på att:

*Researrangörer slutar marknadsföra underhållning med vilda djur

*Turister upplever vilda djur i deras naturliga miljö i stället för i fångenskap

*Djurskyddslagstiftningen skärps så att underhållning med vilda djur förbjuds.

För att lyckas med detta samarbetar WAP med researrangörer och resenärer. De uppmärksammar dem om konsekvenserna och problemen och uppmanar bolag att inte marknadsföra aktiviteter med djur och resenärer att vara medvetna om problemet.

Varje år hålls det en dag som uppmärksammar turismens problem i världen. Syftet med evenemanget är att öka medvetenheten hos de internationella samfunden om turismens och dess sociala, politiska, ekonomiska och kulturella värden. Det är bra att man uppmärksammar turismens påverkan i länder eftersom att det är ett så stort problem som inte många vet om.

  • Stöd lokalbefolkningen genom att handla närproducerat.

Som turist har du på sätt och vis ett ansvar att stödja de som bor i landet. Det är du som är gäst i landet och bör därför visa respekt emot dem. Detta kan du lätt göra genom att bara stödja deras ekonomi genom att handla av dem. Många som av de som reser väljer oftast all-inclusive på grund av allt som ingår. Det är bland annat mat och aktiviteter som lockar gästerna men det som är negativt med detta är att lokalbefolkningen gynnas oftast inte av en all-inclusive turism. I och med att gästerna enbart äter den maten som finns på hotellen och gör de aktiviteter som hotellet erbjuder så går turisterna inte utanför hotellet på egenhand och äter på restaurang mm. Hotellen köper heller oftast inte in sina varor från den lokala markanden utan oftast från andra länder och företag som säljer det billigt och det är inte alls bra vare sig för miljön och för lokalbefolkningen som inte alls tjänar på det. Många människor inom turistbranchen klarar sig inte om all-inclusive hotellen blir fler och som turist så är det då väldigt viktigt att tänka på att man ska gå ut och äta på lokalbefolkningens restauranger och köpa deras egenproducerade varor och på så sätt kan de tjäna pengar och inte behöva leva i arbetslöshet. Vi tycker att detta problem ligger först och främst på hotellen det är de som gör så att lokalbefolkningen inte får in några pengar. För det andra så har vi turister också ett ansvar, vi bör vara mer försiktiga över vad vi väljer för hotell och se över om de är hållbara och om du kan stödja befolkningen samtidigt som du väljer all-inclusive.

  • Informera om konsekvenser!

Framför allt barnen i familjen bör få höra varför de inte får ta kort med den söta lilla apan med kedjor runt halsen, eller varför ni inte äter hotellfrukost varje morgon när den är så mycket godare. Förklara varför ditt barn inte får köpa det där halsbandet med en hajtand i, eller armbandet av elfenben. Barn behöver förstå och inse problemen lika mycket som en vuxen individ. Det är därför viktigt att barn får ta del av informationen i rätt ålder och situation. Informera era barn om vilka konsekvenserna kan bli om ni tar en elefanttur genom djungeln och att ni faktiskt hjälper människor i nöd genom att äta middag utanför hotellets portar. De kanske inte kommer att förstå men så småningom kommer poletten trilla ner och budskapet kommer att spridas vidare till deras kompisar och med tiden deras barn osv.

  • Undvik flyg- välj hellre tåg eller buss vid kortare resor.

När vi turister reser runt i världen med olika transportmedel så bidrar vi till utsläppen av växthusgaser. Dessa växthusgaser är skadliga för vår planet och för att inte skada och förstöra Jorden mer så måste vi börja tänka på utsläppen och sluta åka onödiga sträckor med flyg eller bil. För att hjälpa till och bidra till en bättre miljö är att klimatkompensera för din resan. Det betyder att man betalar en summa för den sträckan man åkte för att betala för den förstörelse man bidrog till under ex. flygresan. Det man ska tänka på när man reser är att inte alltid ta flyget speciellt inte när det är korta resor för att då kan man istället välja att åka bil eller tåg eftersom att dessa färdmedel släpper ut mindre koldioxid. Exempelvis blir utsläppen större om man tar flyget tur och retur mellan Stockholm och Göteborg än om man väljer tåget, med flyg blir det 160 kg koldioxid i jämfört med tåget som endast släpper ut 3 kg.

  • Välj rätt semesteraktiviteter!

-Istället för att rida elefant, snorkla eller köpa sex, kan du ta en promenad, gå på marknad, bada i havet. Undvik på samma sätt även de “mänskliga zoon” där ursprungsbefolkningen agerar attraktion som exempelvis de tidigare nämnda kvinnorna från Padaung-stammen. Gör inte saker som kommer få en negativ inverkan på platsen du besöker. Tänk på att mycket av de aktiviteter som erbjuds endast finns där för turisternas nöje och det är djur och lokalbefolkning som drabbas av det i längden.

  • Bete dig som du skulle göra om du vore hemma.

Särskilt när man reser på sexresor beter man sig annorlunda utomlands gentemot hur man skulle betett sig om man vore hemma. Många sexturister köper bara sex utomlands. Duscha inte för länge eller för varmt bara för att du har möjligheten. Tänk på att bara använda resurser som du verkligen behöver, t.ex. släck lampan om du lämnar rummet. Gör ingenting som du inte skulle göra hemma i Sverige,

  • Ifrågasätt researrangörernas intentioner.

Som Wendela skrev i hennes inlägg om Pattaya så marknadsför hemsidan Expedia den thailändska orten med prostitution, vilket är ett tydligt exempel på researrangörernas tvivlande omdöme. Hemsidor som Expedia och Tripadvisor förespråkar även marinparker som Sea World utan någon som helst tanke på vad de bidrar till. Var därför extra noga med att själv hitta information om resemålet, helst från både researrangörer och resesidor där man kan läsa recensioner.

  • Minska sexhandeln.

-I Natal, Brasilien arbetar de hårt för att tvätta bort sin stämpel som sexturistort. Redan på flygplatsen möts resenärerna av kampanjaffisher mot sexturismen. Bland annat har Natal haft workshops med 170 stycken taxischaufförer som istället för att hänvisa turister till prostituerade kan bidra till att minska efterfrågan. De har även utbildat över 100 poliser i hantering av sexbrott och en speciell polisstation för just sexualbrott mot minderåriga. 102 stycken olika barer, hotell och andra typer av näringsidkare har enats i en policy som ska motverka och hantera barnsexhandel och ger då sina anställda inom turismbranschen en utbildning för att på bäst sätt kunna förhindra det ökande intresset. Många hotell i liknande drabbade områden har också beordrat personalen att inte släppa in besökare i sällskap av unga barn som inte tillhör familjen.

  • Anmäl det som inte står rätt till.

    Ser du en människa eller ett djur som behandlas illa, eller misstänker du att det förekommer misskötsel så ska du inte tveka på att anmäla incidenten. Är du till exempel på en charterresa och upplever en djurmisshandel på en av arrangörernas utflykter, ska du genast kontakta bolag och informera om händelsen. På så sätt får resebolagen nys om händelsen och kan därefter besluta om åtgärder. Du framför även vart du står i frågan om djurturism. På detta sätt kan bolagen och researrangörerna så småningom förstå att liknande utflykter inte uppskattas och tar då bort den från sin lista.

Allt som allt gäller det i slutändan att tänka över de val du gör på din semester. Även om det känns bra för stunden, måste du tänka ett steg längre, vara beredd på konsekvenserna, din semester har betydelse!
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Lisa
skriven :

Jätteintressant handlingsplan med bra och relevanta åtgärder för framtiden! Något jag tänkte på när jag läste inlägget var att de saker ni tycker turister borde avstå ifrån även är jobb. Stora delar av lokalbefolkningen i turistorter arbetar med t.ex. elefantturer, kamelridning eller snorkling. Hur tycker ni förlusten av dessa jobb borde lösas i så fall? Alltså, om det sätts lagar på att du inte får rida elefanter, hur blir det för alla elefantskötare som försörjer sig med det? Utan jobb för lokalbefolkningen blir det ju ännu ett ekonomiskt problem?

Bra jobbat med handlingsplanen turister :)

2 Claudia Norén
skriven :

Hej Turisttrion!
En av sakerna som WAP's kampanj går ut på är "Turister upplever vilda djur i deras naturliga miljö i stället för i fångenskap", hur tror ni detta kommer gå till? Finns det några risker med att uppleva vilda djur i dess naturliga miljö?

"Undvik flyg- välj hellre tåg eller buss vid kortare resor."
Har ni några konkreta lösningar på hur detta ska gå till? Vad kan man göra för att få resenärerna att välja buss eller tåg istället för flyg?

Toppen handlingsinlägg hörni! Väldigt bra och tydligt strukturerat vilket gjorde det enkelt att förstå. Tummen upp!

Svar: Svar på "undvik flyg- välj hellre tåg eller buss vid kortare resor", det som skulle fungera är att höja pris på flygbiljetter så att man hellre väljer annat transportmedel. Visst det kanske heller inte skulle fungera så bra eftersom det är sådan stor konkurrens ute på marknaden och det finns många lågprisflyg som folk kanske hellre väljer att åka med.
Det man också kan göra är att göra mer kampanjer gällande flygresorna och få folk att förstå problemet. Visst det är samtidigt svårt för flygbolagen att själv säga att det är dåligt att flyga för då kanske de går i konkurs. Men det allra viktigaste är att bara uppmärksamma problemen och tänka på framtiden och veta vad konsekvenserna av flygresorna leder till.
turistrion.blogg.se

3 Ebba Olsson
skriven :

Jättebra och intressant handlingsplan :) Jag tänkte bara att när ni nämner att man ska anmäla om människor eller djur misshandlas eller missköts, ni skulle kunna nämna hur man ska gå till väga med att göra det.

4 Ina
skriven :

Hej! Intressant handlingsplan. Detta är ett viktigt ämne som krävs att ta tag i! Jag har lite samma funderingar som Lisa med befolkningens jobb, vad ska hända med de som jobbar med "turistiga" aktiviteter såsom elefantridning? Jag har också en annan fråga som handlar om hotellen, hur ska man få dem att använda sig utav närproducerade produkter? Finns det någon hotellkedja som är känd för att vara bra med sånt här eller är det mest dyra ställen som har råd med det? I samma bana som de förra frågorna undrar jag hur man ska få turister att välja bort all inclusive, finns det något förslag från er sida på hur detta ska/kan ske? Sista frågan! Jag undrar om det finns någon effektivare åtgärd på problemet med sex-gatorna alltså typ att sätta in poliser att patrullera så att folk slutar komma dit?
Som sagt innan så var detta en bra och intressant handlingsplan om ett viktigt ämne! Det har varit väldigt kul att få följa er blogg!

Svar: Tyvärr är majoriteten av det thailändska polisen korrupt när det kommer till just sexarbetare då det är en så stor inkomstkälla för landet. Det innebär att poliserna inte bryr sig utan bara blundar för problemet.
turistrion.blogg.se

5 Maja
skriven :

Hej! Jätte intressant inlägg med många bra idéer. Men vad ser ni att samhället kan göra åt problemet? Nu fokuserade ni mycket på individen vilket också är viktigt, men mer i helhet vad samhället göra? En annan sak jag tänker på är hur ska man stötta dessa länders med pengar om man inte ska köpa souvenirer, rida elefanter osv?