turisttrion.blogg.se

Hej, vi är tre turister som älskar att resa. Problemet är bara alla fruktansvärda miljö- och samhällsproblem som medföljer. Därför kommer vi ta upp några av de största reseproblemen i den här bloggen. Du får också tips på hur du kan bidra till ett bättre samhälle med en bättre miljö när du är ute och reser. Vi kommer även göra en handlingsplan över hur vi istället bör gå tillväga när vi är utomlands.

Det marina ekosystemet påverkas av turismen

Turismen har även en påverkan på det marina ekosystemet genom att det har byggts hotellanläggningar på stränder där det en gång varit mangroveskog och där man byggt infrastruktur och hamnar över vackra korallrev. 

På havets botten växer korallreven som kan jämföras med regnskogen eftersom att de innehåller så mycket rikedomar. Bland reven bor det cirka 2 miljoner olika arter som är beroende av korallerna för att kunna överleva. Vi människor är samtidigt beroende av de också då vi kan skaffa föda och använda korallreven som turistattraktion. Korallreven fungerar som en slags vågbrytare då de dämpar effekten av vågor och stormar längs med kusten och det är just därför det är viktigt att ha kvar de eftersom de skyddar befolkningen. Det är ungefär en fjärdedel av havets korallrev som är mycket skadade som inte ens kan återhämta sig och resten är bara allmänt hotade av det människan sätter ut dem för. Utifrån ett turism perspektiv hotas korallerna genom att det byggs infrastruktur och hotell på korallreven vilket gör att de försvinner, men även byggdammet som bildas förstör också korallerna. Turistaktiviteter som snorkling, dykning och ankring av båtar förstör även reven. Som turist skulle jag råda er att absolut inte köpa några souvenirer som är från korallreven eftersom att då bidrar du till hotade korallrev. Koldioxidutsläppen från flygplan påverkar också korallreven negativt eftersom koldioxiden försurar havet och det gör det svårare för de arter som är beroende av kalk för det svårt att överleva då kalken vittrar bort pga. försurningen. http://www.wwf.se/vrt-arbete/arter/1572749-korallrev    

Många kusters mangroveskogar är skövlade bland annat för turismens skull. Mangroveskogen är viktig för naturen och skyddar mot tsunamis. Mangroveskogen är viktig för befolkningen bland annat för att skogen hindrar från jorderosion och den livnär befolkningen med föda eftersom där lever många fiskarter. Orsaken till att mangroven skövlas för turismens skull beror på att fina stränder skapas istället. Detta blir ett stort problem för befolkningen som bor där eftersom skogen är viktig för dem. Byborna får även in pengar för fisket och det blir svårt för många människor när de inte kan livnära sig själva och måste flytta. http://wwf.panda.org/about_our_earth/blue_planet/problems/tourism/tourism_pressure/

Havssköldpaddan drabbas också negativ av turismen. Dessa sköldpaddor får förstörda hem eller ingen boplats alls pga. solande turister på stränder. Sköldpaddorna som kanske kläcks någon gång kommer kanske inte ut i vattnet efteråt utan kanske yrar iväg på egna äventyr för att de inte förstår var de ska ta vägen när de är människor runt omkring. Detta är väldigt tråkigt eftersom att havssköldpaddorna fyller en viktig roll i det marina ekosystemet.http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/marine_turtles/

 

Det är svårt att lösa problem som dessa eftersom gjort är gjort redan, allt är byggt och man har förstört många arter som är viktiga för det marina ekosystemet. Men om vissa arter försvinner eller utrotas kommer systemet att rubbas eftersom att det är många som är beroende av varandra. Det man kan göra är att egentligen inte bygga fler stränder och man ska vara medveten om att detta är ett problem och att det kan finnas sköldpaddsägg som man inte ska störa osv. Man kan också tänka på att när man är och turistar är att inte röra koraller eller förstöra de och absolut inte plocka eller köpa, eftersom de är så pass förstörda och hotade. Det som gäller är att upplysa om problemen så att man själv kan tänka på dem när man turistar.  

Elina Burinok 

 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Erika
skriven :

Jättebra inlägg Elina! Håller med! Tänkte ge exempel på frågor som kan hjälpa dig utveckla ditt inlägg:
Om en minskad turism kring korallrev skulle ske, eftersom detta troligtvis skulle gynna korallreven, hur skulle turismen hantera detta ekonomiskt sett? Har du något tips på hur de skulle kunna omfördela sina resurser istället? Angående mongroveskogen; vad tycker du att man ska göra för att åtgärda det? Försöka få tillbaka genom att plantera "konstgjort" eller förespråkar du snarare att man ska bevara de som finns kvar?

Svar: Hej Erika! gällande den ekonomiska frågan kan du läsa mitt svar på Sofias fråga :)
Mangroveskogen är väldigt hotad och turismen är bara en liten del av vad som egentligen hotar skogen allra mest och det är Scampiplantager. Jag tycker framför allt man ska försöka plantera så mycket nytt som möjligt men det kan vara svårt eftersom det är så mycket område som är upptaget på grund av stränder och räkodlingar.
turistrion.blogg.se

2 Sofia Fredriksen
skriven :

Hej Elina!
Väldigt lärorikt inlägg. Korallreven är ju så otroligt fina och dem vill man ju verkligen inte att dem försvinner.

Men en liten vidarespinning på ditt inlägg, du skrev att vårt marina ekosystem drabbas om dessa försvinner och att arter dör ut m.m. I och med att dessa reven och fiskarna försvinner så kommer väl antagligen turismen att möjligtvis minska? har detta någon negativ betydelse för vissa länders ekonomi? Finns det någon lösning eller något annat alternativ som man kan göra istället för att ha turism vid korallreven? :)
/ Sofia

Svar: Hej Sofia! Det är klart att en viss del av turismen försvinner om korallreven dör ut men det finns ju alltid något annat att göra i landet. Visst skulle det också påverka många länders ekonomi enligt landguiden är turismen i ex. Thailand en viktig inkomstkälla och den största källan till utländsk valuta. Så det skulle påverka de delar av Thailand där det finns korallrev men det finns andra delar av landet där man kan gå på andra trevliga utflykter och fortfarande bidra till landets ekonomi.
Det jag menar med mitt inlägg är inte att man absolut inte får snorkla eller dyka det får man självklart göra om man är försiktig, men om de försvinner blir det ett stort problem. Man kan ju försöka locka turisterna att åka till andra platser och kanske kolla in den fina naturen mer inåt landet. Det är nog viktigast att uppmärksamma turisterna att korallreven är hotade och att man bör vara försiktig om man snorklar.
turistrion.blogg.se