turisttrion.blogg.se

Hej, vi är tre turister som älskar att resa. Problemet är bara alla fruktansvärda miljö- och samhällsproblem som medföljer. Därför kommer vi ta upp några av de största reseproblemen i den här bloggen. Du får också tips på hur du kan bidra till ett bättre samhälle med en bättre miljö när du är ute och reser. Vi kommer även göra en handlingsplan över hur vi istället bör gå tillväga när vi är utomlands.

All-inclusive, är det hållbart?

När man reser på semester vill man oftast bara komma bort och ta det lugnt och minska stressen. All-inclusive är något många gillar att välja då all mat och dryck ingår i hotellkostnaden. Visst, det är jättesmart och bra med gratis mat för de som bara vill slappa, men all-inclusive har sina nackdelar också. 

Att välja all-inclusive är inte alltid hållbart för den ekonomi landet har. När man väljer all-inclusive får man all mat på hotellet gratis och man väljer oftast inte att lämna hotellet för att äta på restaurang eftersom man redan betalat för all mat. Detta påverkar  restaurangägarna och andra faciliteter som finns runt omkring hotellet. När människorna väljer att inte lämna hotellet tjänar restauranger eller caféer inget på turismen, för oftast är det så att man öppnade pga. turismen. Många länder tjänar verkligen på turismen men om researrangörerna ska försöka få gästerna att enbart stanna på hotellet kommer landet inte att klara sig ekonomiskt. Många blir utan jobb när de inte får några kunder och fattigdomen kan i värsta fall leda till prostitution av både vuxna och barn.

Alla de pengar vi turister spenderar på all-inclusive går inte till lokalbefolkningen eller bidrar inte till ekonomin där, utan alla pengar går till researrangörerna och andra stora företag. Varför det blir så är att hotellen oftast importerar sina livsmedel och drycker vilket gör att den lokala produktionen inte kan öka. De pengar som blir kvar av all import av mat och andra aktiviteter, går en liten del till dem anställda. De pengarna som vi turister betalar för all-inclusive skulle egentligen gått till restauranger, dricks, shopping och transporter och allt detta hade den lokala befolkningen tjänat på. Fastän de stora hotellanläggningar tjänar massor av pengar på turismen får de anställda lite betalt ändå. Hotellen vill ha så billig arbetskraft som möjligt och oftast i fattigare länder är folk desperata efter jobb och kan leva med låg lön och dåliga arbetsvillkor.

Det är främst utvecklingsländer som är mest känsliga för all-inclusive och råkar ut för att internationella företag tar över deras turism. Enligt en studie försvinner 85% av inkomsterna från tjänsterna som transport och restaurangbesök till researrangörer och hotellen som inte ägs av lokalbefolkningen och de tjänat inte alls mycket på turismen. All-inclusive förbjöds i Gambia under ett år eftersom att lokalbefolkningen märkte att det inte var en enda som använde deras tjänster. Men de insåg senare att när de förbjöd all-inclusive slutade många researrangörer anordna resor dit och turisterna åkte till andra ställen. http://www.schystresande.se/upl/files/111367.pdf

Det är väldigt trist att sådant händer, man märker att det är resebolag och de rika som har all makt över turismen i utvecklingsländer. De får alla pengar själv medan befolkningen tjänar väldigt lite. Du som turist kan tänka på vissa grejer innan du bokar en resa om du inte vill bidra till detta och det är att du ser till så att det är bra arbetsförhållanden på hotellet. Om du bokar en all-inclusive resa kan du se till så att du äter ute och åker bort på aktiviteter som inte tillhör hotellet, ja det kanske blir dyrare men du bidrar till bättre hållbar turism.

Elina Burinok

Källa: tidningen Schyst resande

 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Gabriella C
skriven :

Tänkvärt inlägg! Men hur man ska uppmana befolkningen till att inte välja all-inclusive? Resebolagen kommer alltid vilja att tjäna så mycket pengar som möjligt och därmed dölja problemet med all-inclusive..

Svar: Hej Gabriella! Det som är viktigt att tänka på som turist är att när man reser ska man uppmärksamma problemen istället för att låtsas som att de inte finns. Det är viktigt att först vara medveten om vart man åker och vad man väljer. För att befolkningen ska förstå problemen kan det vara bra att det finns kampanjer som visar detta men det ligger också på hotellens ansvar. Tråkigt nog vill de bara tjäna massor av pengar på all-inclusive och det är svårt att få de att ändra på sina rutiner. Det som skulle vara bra är att det finns någon typ av lag eller en hotellinspektion som kollar upp dessa problem och inte bara om det är rent och snyggt på hotellet.
turistrion.blogg.se

2 Maria L
skriven :

Hej Elina!
Intressant inlägg, jag undrar hur det ser ut i Gambia idag? Har det blivit bättre ekonomiskt för landet eller ser man någon skillnad efter man förbjudit all-inclusive? :)

Svar: Jag har faktiskt inte så jättestor koll på Gambias ekonomi idag men det jag vet är att turismen betyder väldigt mycket för dem och sysselsätter många och är den största inkomstkällan för landet efter jordbruket. Eftersom det gick sämre för turismen när de förbjöd all inclusive tog man tillbaka det för hopp om mer turism. Enligt landguiden så kan man se att turismen ökat under 2000-talet och det är kul att se. Dessvärre vet jag inte hur det ser ut på all inclusive anläggningarna om det är bra där osv.
turistrion.blogg.se