turisttrion.blogg.se

Hej, vi är tre turister som älskar att resa. Problemet är bara alla fruktansvärda miljö- och samhällsproblem som medföljer. Därför kommer vi ta upp några av de största reseproblemen i den här bloggen. Du får också tips på hur du kan bidra till ett bättre samhälle med en bättre miljö när du är ute och reser. Vi kommer även göra en handlingsplan över hur vi istället bör gå tillväga när vi är utomlands.

Turism- Inte nöje för alla

Visst är det kul att åka iväg för att se nya platser, men något man inte tänker på är hur sin egen vackra turistort tidigare har bebotts av andra människor, som sedan har tvingats flytta för att ge plats åt den fina semesteranläggning man bor på.
I många fall tvingas ursprungsbefolkningen flytta för att ge plats åt turismens anläggningar. Det kan handla om bygga till nya golfbanor såväl som nya simbassänger men konsekvensen är en samma. Mängder av människor tvingas från sina hem, och detta kan ske på många olika sätt. I vissa fall kan ursprungsbefolkningen istället vara tvungna att flytta närmare anläggningarna då det är de som ska agera turistattraktion. Detta utnyttjande är som allra värst i tredje världen där dessa minoriteter inte har något att säga till om alls, utan är helt beroende av att turismen nyckfulla vindar blåser åt rätt riktning.
I Filippinerna har exempelvis ursprungsbefolkningen tvingats flytta från deras kåkstäder som låg längs med vägen vid flygplatsen, för att ge turisterna en förskönad bild av landet.
I Burma har hela städer tvingats flytta för att ge rum åt den största inkomsten, dvs. turism. Endast om ursprungsbefolkningen har tur får de bo kvar, då med rollen som turistattraktion. Dessa typer av ”mänskliga zoon” finns överallt i tredje världen och ett bra exempel på människor som har fallit offer för detta är kvinnorna från Padaung-stammen, som är kända för sina långa förlängda halsar. En del av dessa kvinnor har blivit förflyttade från Burma till Thailand, där turister kan betala inträde för att få ta bilder på dem. Dessa kvinnor lever under slavliknande förhållanden som kan liknas med inspärrade djur i burar.
Så hur tar man ställning till detta som turist?
I Burma förespråkade deras demokratiska rörelse en total turistbojkott i ett desperat försök att hindra Burmas regim ifrån att tjäna ännu mer pengar som egentligen ska tillhöra ursprungsbefolkningen, men som används till att uppehålla herraväldet. Så stötta inte dessa brutala försök att tjäna pengar på andra människors bekostning. Undvik dessa inhumana turistfällor och spendera pengarna på andra saker istället.
Var noga när ni väljer resmål- era val betyder mer än ni tror!
Wendela Hilldoff
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: