turisttrion.blogg.se

Hej, vi är tre turister som älskar att resa. Problemet är bara alla fruktansvärda miljö- och samhällsproblem som medföljer. Därför kommer vi ta upp några av de största reseproblemen i den här bloggen. Du får också tips på hur du kan bidra till ett bättre samhälle med en bättre miljö när du är ute och reser. Vi kommer även göra en handlingsplan över hur vi istället bör gå tillväga när vi är utomlands.

stoppa djurshower

När vi befinner oss i ett annat land kan vi inte undgå att fascineras av alla nya upplevelser, smaker och den underbara naturen. Natur och djurlivet är en stor faktor, framför allt för oss i norden, när vi väljer resmål.  Många åker tillexempel till Thailand för att besöka något av de tigertempel som finns, eller rida på elefanter. Djurturism bidrar till den större delen av inkomst inom branschen, men hur etiskt rätt är det egentligen?

    Turism i allmänhet handlar om pengar. Länder och städer gör det mesta för att locka till sig så mycket turister som möjligt, för att tjäna pengar. Kategorin djurturism brukar innehålla alla aktiviteter som har med djur att göra, som djurparker, cirkusar, ridning, olika shower m.m. Som turist bör du undvika aktiviteter där djur används som underhållning. Ett bra typexempel är seaworld och andra liknande parker, där vattenlevande djur hålls instängda i för små bassänger och tränas hårt i flera dygn för att lyda tränarens order. Djuren tvingas sedan visa upp konsterna i ett antal shower per dag inför en stor publik.

   Tigrar, apor, elefanter och delfiner är de mest förekommande djur som används i shower. Djuren som annars lever vilt i naturen, bor och behandlas dåligt och kan omöjligt leva sitt egentligen rätta liv. Vi bidrar till en störning i djurens naturliga beteende då vi tvingar dem att uppföra sig på ett för dem främmande sätt. När vi håller djur i fångenskap tar vi tillexempel bort jaktinstinkten. Delfiner som hålls instängda i bassänger matas med döda fiskar, de får alltså inte fånga sin egen mat utan blir på så sätt beroende av människan.  (http://www.stoppadjurshower.nu/underhallning-med-vilda-djur/) I Thailand är elefanter en utav den största inkomstkällan. Som turist gäller det att inte stödja detta. Köp inte souvenirer gjorda utav djurdelar, så som skinn, päls eller tavlor målade utav elefanter. Många djur tjuvjagas för att kunna säljas som souvenirer. Tigerpälsar och elfenben är populära varor.

    En del av djuren man kan se på seaworld eller andra djurparker är födda i fångenskap, men många fångas in av syftet mänsklig underhållning. Ungar slits från sina mödrar i tidig ålder, men vi kan nog aldrig förstå bandet mellan en förälder och ett barn. Eller jo, det kan vi faktiskt. Ändå utför vi sådana fruktansvärda handlingar och splittrar en familj. När du väljer att fotas uppepå elefantryggen bidrar du till exploateringen av vilda djur i fångenskap som turistattraktion.

    Hur mycket påverkar turismen världens djurliv och den biologiska mångfalden? Natur sidan har skrivit en artikel om ett elefantreservat i Thailand, där de bland annat pratat med psykologen Gay Bradshaw från Oregon. Bradshaw oroar sig över elefanternas framtid, främst i Thailand.

"I slutändan är det vad turisterna väljer att göra här som kommer att avgöra framtiden för våra elefanter. Just nu ser det mörkt ut, men vi kommer aldrig sluta kämpa för dem."

Elefanten är det största landdjuret i världen. Idag finns de två olika arter av elefanter, afrikanska och asiatiska. En vuxen elefant väger från två till tre ton och de kan bli över 70 år gamla. Vuxna elefanter har inga naturliga fiender, men deras existens hotas idag av tjuvjakt och kraftigt minskade revir. I Thailand har antalet elefanter gått från 100 000 i början av 1900-talet till cirka 3000 idag.

"Till slut kommer vi få djur som kanske ser ut som elefanter, men som är så förändrade i psyket att de inte alls är som de elefanter som finns idag."

(Från <http://www.natursidan.se/nyheter/har-kan-elefanter-vara-elefanter/>)

    Elefanter är dock inte den enda arten som är på väg att försvinna, delfinerna i framförallt Japan är illa ute. I en liten vik i staden Taiji, Japan, slaktas 23 000 delfiner varje år mellan september-mars. Delfinerna fångas in och några få skickas till olika marinparker runt om i världen. De som inte blir underhållningsdjur dödas och skickas till olika städer i landet som mat. Fortsätter denna slakt är risken stor att delfinerna kommer att försvinna. Fossila bränslen har även lett till att köttet innehåller höga halter av kvicksilver, vilket är ett otroligt giftigt ämne. När folk sedan äter delfinköttet kan de bli förgiftade. Farligast är detta för gravida kvinnor då fostret kan födas med en missbildning. (http://www.svt.se/nyheter/utrikes/delfinslakt-i-japan-uppror-omvarlden)

    Om dessa djur fortsätter behandlas på detta sätt finns det en risk att arter kommer att dö ut, något som kommer påverka vår biologiska mångfald och framför allt näringskedjorna. Att plocka bort en utav de större arterna kan få stora konsekvenser. Vilka konsekvenser som blir beror på vilken art som plockas bort från kedjan. Vissa arter äts, medan andra äter.

    Djurturism gynnar dock ursprungsbefolkningen i vissa fall då safari kan bidra till arbeten och därmed pengar. Turistbranschen är ibland den enda inkomstkällan i ett utvecklingsland. Han man därför inga stora nöjesparker eller monument m.m. får man använda det man har. Nämligen ett otroligt djurliv. Safaris och djurparker ska dock ske på djurens villkor. Man ska inte störa, röra eller mata djuren. Naturreservat kan därför vara ett alternativ, så länge djuren inte störs av ditt besök. Som turist kan du dock vara med och sätta stopp för detta. Thailand har tillexempel en plan för hur man ska uppmärksamma turister på problemet.

"Thailand samarbetar med den ideella organisationen Freeland (som arbetar för att förhindra djur- och människohandel) i deras kampanj ”No Photos Please”på de viktigaste turistmålen. Kampanjen uppmuntrar turister och besökare att avstå från att betala för att bli fotograferade tillsammans med djur, varav de flesta är utrotningshotade arter; såsom loris (halvapor) och gibbonapor."

(Från <http://www.upptackthailand.nu/aktiv-semester/turister-kan-bidra-till-att-forhindra-smuggling-av-utrotningshotade-djur/> )

// Joanna Helander

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anna Thessing
skriven :

Väldigt viktig fråga!
Det finns ställen (kanske främst i Afrika) som genom sin djurturism får in pengar för att så småningom kunna sätta ut uppfödda/hägnade djur till det fria och på så sätt hoppas man kunna rädda djurarter. Se bla mukunibig5.co.zm
/Anna

2 Claudia Norén
skriven :

Intressant inlägg minst sagt! Ämnet är något som jag personligen inte tänkt på speciellt mycket, men är absolut något som måste uppmärksammas!

Räcker det med att inte köpa/stödja dessa "turistfällor", precis som du nämner så är ofta dessa länder beroende av turism och det är en stor inkomstkälla för landet. Vad händer då när de inte längre kan tjäna på turismen? Har du något annat förslag på hur man kan lösa detta problem?

Mvh Claudia

Svar: Hej Claudia, vad roligt att mitt inlägg väckte uppmärksamhet hos dig!

Som svar på din fråga tror jag att det måste börjas någonstans. Ämnet turism är så pass stort att det är svårt att räkna in och förbättra allt på en gång. För att det ska ske en förändring måste vi beta av det bitvis. Genom att bojkotta djurturism kommer djuren och naturen räddas. Visst kan det då bli svårt för lokalbefolkning att hitta annat att tjäna pengar på, men som sagt är ämnet så pass stort att det är svårt att se och lösa alla konsekvenser på samma gång. Frågan är svår att besvara så jag kommer att skriva ett inlägg om det senare så till att kika in då och hoppas att du får svar på din fråga då!// Joanna
turistrion.blogg.se