turisttrion.blogg.se

Hej, vi är tre turister som älskar att resa. Problemet är bara alla fruktansvärda miljö- och samhällsproblem som medföljer. Därför kommer vi ta upp några av de största reseproblemen i den här bloggen. Du får också tips på hur du kan bidra till ett bättre samhälle med en bättre miljö när du är ute och reser. Vi kommer även göra en handlingsplan över hur vi istället bör gå tillväga när vi är utomlands.

Flygresor

Har ni någonsin tänkt på hur mycket koldioxid ett flygplan släpper ut under en flygtur och hur mycket det samtidigt förstör ekosystemet. Enligt naturvårdsverket släpper ett flygplan ut 2,2 ton koldioxid på en resa tur och retur till Thailand medan en resa till exempelvis Kroatien skulle ytsläppet vara 450kg. Skillnaderna mellan utsläppen är stora och det blir betydligt mer kostsamt för naturen att åka ända till Thailand, därför borde man som privatperson tänka om när man ska turista. Man behöver inte alltid åka långt ifrån Sverige det kan räcka med att enbart åka runt i det vackra Sverige istället för att åka ut på varmare breddgrader just för att spara på miljön.

Ett stort problem som vi människor idag kämpar med är de väldigt höga halterna av koldioxid och följderna av den ökade växthuseffekten är många. Bland annat smälter många glaciärer, det blir varmare, havsnivån stiger, vädret förändras och många växter och djur får svårare att anpassa sig. Det är många saker som är orsakerna och det är bland annat vi turister som står för en del gällande transporter till resmålen. Nu kanske ni tror att jag ska förbjuda er till att resa, det jag menar är att man bör tänka på var man tar vägen och hur man åker. Det mest bekvämaste vore ju att ta flyget men om man kan ta tåget så är det mycket miljövänligare och man sparar på naturen då.

Enligt UNWTO reste ca 1,1 miljarder turister utomlands år 2014 vilket också är en ökning med 4,7 % sen året innan. Man kan se detta på ett negativt och ett positivt sätt. Det positiva är att en ökad turism ökar den globala ekonomiska situationen och det negativa är att ju mer man reser med flygplan ju mer utsläpp blir det och leder till en ökad växthuseffekt. Ja så hur ska man tänka och vad ska man göra? Är det värt att resa långt och samtidigt bidra till ökad växthuseffekt? Eller ska man tänka på världsekonomin och stödja den?  I de följande inläggen kommer ni få reda mer på hur resor påverkar och hur du som turist påverkar det land du besöker.

Elina Burinok  

 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anna Thessing
skriven :

Vilka mer miljökonsekvenser än ökad växthuseffekt kan flygresor ge? /Anna